søndag, mai 24, 2009

Internett på toget

Leser idag at Samferdselsdepartementet har forespurt NSB og Jernbaneverket om hva som skal til for å få til en bedre internett tjeneste ombord på togene. Det er fint at de hjelper til og dytter litt, men jeg tror dette vil løse seg selv. NSB vil selv tilby nett som en tilleggstjeneste, gjennom leverandøren ICE. Som da vil passe på å ha god dekning og båndbredde. Kundene til mobiltelefoniselskapene vil fortsette å presse på, noe som vil gjøre at netteierne Telenor og Netcom vil passe på å ha basestasjoner og god kapasitet i nettet på jernbanestrekningene. Det burde komme på plass noen bedre rutiner for at leverandører av trådløse internett tjenester blir kontaktet når tunneler bygges og vedlikeholdes så teleutstyret kan utbedres.

Situasjonen idag slik jeg kjenner den på min strekning:

  • Netcom - dårlig dekning i tunneler.
  • ICE - dårlig dekning i tunneler sist jeg benyttet de. Bør være bedre nå iogmed at de er leverandør til NSB.
  • Telenor - god dekning EDGE i tunneler, selv om hastigheten kan være nede i 1,7 kB/s.
Det som er viktig når det gjelder bruk av mobilt bredbånd er å ha et modem takler raskt bytte mellom forskjellige radioteknologier. Ikke alle modem klarer å bytte mellom for eksempel HSDPA og EDGE flere ganger i minuttet uten problem. Et liknende problem er hvor raskt mobilmastene klarer såkalt handover, når trafikken flyttes fra en mast til en annen. Denne er enda ikke god nok for de høye hastighetene på tog. Problemene viser seg ofte som et hikke i trafikken med svartider som går opp mot 12 sekunder, før det løsner og går som normalt igjen.

Trådløstilbudet som NSB har ute i test nå har jeg ikke prøvd selv, men etter hva jeg har lest så fungerer det ikke så godt. Om du vil prøve selv så kan gjøre det på 15 togsett av type 70 og to togsett type 7. Se etter det trådløse nettverket NSB-TON. Logg på med: nsb / nsb123.

Mon tro om det ikke er ekstra båndbredde tilgjengelig i GSM-R systemet?

Gammelmedia om saken: VG | Dagbladet | NRK | Digi

0 kommentarer: