mandag, januar 04, 2010

Stasjonskluss og toghavari

Jeg ankommer Vestfossen stasjon 06:01 på morgenen, for å være sikker på at jeg kommer meg til riktig spor før toget går. Stasjonen er under ombygging, og med den nye perrongen til spor 2 må man gå over en bru som ikke engang har tilknytning til stasjonen for å komme seg fra et spor til et annet. Dette tar minst 5 minutter.

Vi er flere som lurer på hvilket spor toget skal gå fra, men dette er ikke opplyst noe sted. Det eneste man har er en plakat som sier at "togene vil som nå hovedsakelig gå fra spor 1". Dette hjelper ikke nevneverdig, da et hvilket som helst tog kan være det som ikke går fra spor 1. Folk står på hver sin side av sporene en stund, før det kommer melding over høyttaleren om at toget snart kan ventes i spor 1. Meldingen kommer altfor sent til at personen som står på den andre perrongen kan komme seg over på noen annen måte enn å gå over sporene. Vi diskuterer litt om hvorvidt man har tenkt å bygge en bro eller kanskje en tunnel som gjør at folk kommer seg fra en side til en annen i tide.

Toget forlater Vestfossen stasjon i rute 06:13. For første gang på lenge har jeg kommet meg på et tog hvor det er nok varme på, faktisk så mye at når vi kommer til Drammen lukter det litt svidd.

06:37 kjører toget inn på Lier stasjon. Her blir det stående en stund, men jeg merker meg ikke ved tiden da jeg er langt inne i en bok. Etter en tid kommer det melding over høyttaleren om at toget har fått teknisk feil og må startes på nytt, noe som vil ta en 3-4 minutter. Lyset går av og på mens toget startes på nytt, men et slags nødlys er fortsatt på, så helt mørkt blir det ikke. Omstarten hjelper ikke, og det forsøkes flere ganger. Vi får en ny melding om at dette tydeligvis tar litt tid. 06:53-toget fra Drammen kjører forbi.

07:11 får vi beskjed om at toget nok ikke kommer i gang i løpet av rimelig tid, og vi blir bedt om å forlate toget og gå til det andre sporet for å ta neste tog.

Mens vi står og venter kommer det en haug med meldinger på høyttaleranlegget. Tog meldes om 3 minutter, kommer ikke, meldes om 6 minutter, er plutselig på Brakerøya stasjon, kommer ikke, vi må passe oss for passerende tog.

07:11-toget fra Drammen (uten ordinær stopp ved Lier) kjører forbi. Folk spøker litt om at føreren nok ikke turde å stoppe når han så alle som stod der. Noen lurer på hvorfor NSB ikke ba føreren gjøre en ekstra stopp. Andre igjen diskuterer høylytt hvor dårlig togtilbudet har vært i det siste. Et par stykker ringer etter drosje. Noen damer rett ved meg bestemmer seg for å ta toget tilbake til Gulskogen og ta bilen innover mot Oslo. De har ikke før fått ordene ut av munnen før det kommer melding om at neste tog til Drammen er innstilt.

Toget vi skulle vært på kjører plutselig av gårde. Det kommer en del kommentarer, men ingen virker særlig overrasket, bare oppgitte.

Nok et regionstog kjører forbi, i det andre sporet. Vi tror det er natttoget fra Stavanger. Toget har veldig mange ledige seter, og en del spør hvorfor dette toget ikke kunne ha tatt oss med. Stadig kommer det meldinger over høyttaleranlegget om at det er store forsinkelser i togtrafikken fordi et tog sperrer på Lier stasjon. Flere påpeker at dette toget jo er borte for lengst.

Det kommer enda et tog som kjører forbi oss. Det er usikkert om dette er flytoget eller et signaturtog, det kjørte for fort til å identifiseres.

07:39 kommer det endelig et tog som tar oss med. Dette er tydeligvis et forsinket 7:13-tog fra Drammen og stopper ved alle stasjoner inn til Oslo. Da vi kommer til Asker forteller føreren at dette er det langsomme toget og oppfordrer folk som har dårlig tid til å gå av og finne et kjappere tog. Ingen går av, siden ingen er sikre på når neste tog kommer. Konduktøren fra det forrige toget er også med og forteller sin versjon av historien til konduktøren på det nye toget. De virker oppgitte over hvordan situasjonen ble håndtert. Ironisk nok er konduktøren fra det forrige toget usikker på om hun vil rekke neste jobb.

08:30 ankommer toget Nathionalteatret.

Jeg ble: 75 Minutter forsinket.
Toget jeg kom med var: 36 Minutter forsinket.

0 kommentarer: